Thursday, September 20, 2012

September

dah 21 september.today it is.although not truly leaving..9 days left.still a long time to go. Great things ahead .welcoming future.All tha best.

TyPo dibiarkan saja.Kalau betul2 itu Mainstream katanya.

Monday, September 17, 2012

Something unexpected.

Kejadian pada pagi tadi memang tak aku sangkakan.Mungkin sebab terlalu syok memandu oleh sebab kondisie enjin yang bagus pada waktu pagi yang hening menyebabkan aku nak speedup dan tanpa sedar menghimpit satu moto .And it was first time.And I was like aaaaaaaaaaaaaaa.And a stratch sound heard.And I saw the left side mirror had bent.Not truly bent but it move a little bit from it's original state.I feel like.Fuhh.I know something bigger must be happen to the motorcycle coz car is bigger than motorcycle.So it must have some effect on the moto.And I keep driving like nothing happen and I did think about motorist but I don't even make up my mind to stop the car.So lol.So bad I think.I should stop right there and meet that Uncle.And discuss with him what to do. But I continue to drive Until I reach on my destination after a junction.I'm still in shock.

But then,that uncle keep following me and meet me.And I know I should stop earlier.So sorry uncle.His motorcycle's mirror broken one side.And another side retak.That uncle is in his way to work. I'mreally sorry for troubling you nice uncle.May Allah ease your day and bless you.And that uncle know my family.And I hope everything just turn out well.Thanks Allah for remind me today.Hope better in next time.


Sunday, September 16, 2012

Just impossible.


Oh,gambar doodle sebelah ni memang comel.walaupun tak berapa nak comel sangat.let it be.Unknown doodle.Simply draw.
First,Sangat bertuah sapa2 yang pandai main alat music.Seni kot.Bukan sekadar test petik2 je.Dan mendengar instrumental musicsangatlah syok.I.M. memang menjadi salah satu minat aku.Takkira yg genre macam mane.Tapiyg x lembik sangat.Sedang2 sahaja.Salah satu sebab ialah kerana ia boleh tune up semangat aku.Baru2 ini aku terjumpa music by mohram.Aku x pasti dia sorang2 ataupun by group.Tapi music yang dialunkan sangat nice.Mostly diorang guna seruling dan gambus.ke rebana entah? 
Mohram dianggotai oleh dua ahli ini.Diberi nama Mohar dan Ramli.Ni salah satu poster konsert mereka.Dan salah satu music instrumentalnya adalah seperti dibawah ni.Anda dipersilakan untuk mendengar.Enjoiss.


Bertajuk embun seruling :)
JUst sharing.
Pray for me.





Sementara waktu ini.

Sudah beberapa hari actual date dah brlalu.Apa yg berlalu biarlah berlalu.Mana mungkin dapat ku undur masa.Disebabkan beberapa perkara ianya tidak lagi berlaku dan aku hanya masih menuggu.haishh.Mungkin disebabkan ada beberapa masalah berurusan dgn pihak luar menyebbkn hal ini.Semua ada hikmah.Aku masih disini mempersiapkan diri.Moga2 Allah mempermudahkan segala urusan.Doakanlah kawan.Semoga senang segala urusan.

Alhamdulillah,Hari jumaat lepas telah diadakan majlis kesyukuran dan doa selamat di rumahku semoga Allah memberkati segala perbuatan.Terima kasih atas doa.Ramai sanak saudara dari jauh dan dekat yg hadir.Semoga kalian yang hadir diberkati-Nya.

Wednesday, September 5, 2012

Mudahkanlah Ya Rabb.

Malam tak selalunya kelam
Siang tak selalunya cerah
Hidup tak selunya indah
Hari tak selalu terang
Namun kadang2 mungkin ada chaya dri celah celahan.

Assalamualaikum,bait2 kata dia atas mungkin berkait dengan apa yang berlaku dalam persekitaran hidup ni kot.Mehnah dan dugaan selalu je ade kan.Untuk uji kekuatan kita menghadapi segala ujian dari-Nya kan?Dah lama aku biarkan blog ni.Mungkin satu dua post je kot dlm sebulan.Kadang2 tu takde langsung.Apa nak buat  kan?Tu pun kalau rase rajin nk taip2 barulah ada sikit.Mengikut mood mungkin.Maaf.Hehe.

Aku telahpun menerima tawaran untuk melanjutkan di FMSMU-atau di FirstMoscowStateMedicalUniversity(soritakdespace) setelah ditawarkan kesana beberapa bulan sebelum ni..Alhamdulillah,aku bersyukur kerana dapat peluang ini.Aku sedar banyak cabaran dan dugaan yang akan aku hadapi jika aku ambil peluang ni.Segala pro dan kontra keputusan ini dah pun diambil kira.Akan berbicara saya tentang hal ini di lain post.^_^ Dan sekarang ni,aku sedang menghitung baki-baki waktu yang ada sebelum aku pergi.9 days left perhaps.

Moscow city Tumblr pic-expect the worst there


Doakanlah supaya segala urusan dipermudahkan oleh-Nya.Dan doakan juga kejayaan saya dalam mengharungi segala ujian yang mendatang.Tiadalah datangnya kekuatan itu melainkan daripada pemberi kekuatan itu sendiri.

Namun pasti ada cahaya yang keluar dari celah2 celahan tanpa kita sedari.Moga dipermudahkan urusan dunia dan akhirat.Permudahkanlah Ya Allah.

Wassalam.

Monday, July 23, 2012

Sunday, July 22, 2012

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan.



Salam Ramadhan Day: 3

Ayuh bersama menghidupkan bulan Ramadhan penuh yang penuh barakah :)

Monday, May 14, 2012

Beatless.

I ever wondered if anyone could beat  my mom's cook and no one will ever do that thing.Even the chef in five stars hotel. =) .not until the world ends.Cook with all will.
                         A smiling face is half the meal. - Latvian Proverb
like mom's always do

Before the session ends,let the cam do it's work.Beetle?Beatless!!!


Captured with cross process before we crossing the road on the way to our destination with the help of a toad.

Sunday, May 6, 2012

Biar memori itu kekal abadi T_T

Bersaksikan bulan separa.

3 persinggahan menjadi saksi,
kilauan bintang menyeri-nyeri ,
pelajar Asasi ternanti-nanti,
hari bahagia penamat Asasi.
~1/5/2012~

ehhe.Hari yang ternanti-nanti oleh pelajar asper itu sudah memunculkan diri.Tempoh bergelar pelajar asasi selama setahun dah tamat.Tarikh 5/5 melakar sejarah apabila hari itu tiba.Bermula dari 20/5/2011 hingga 5/5/2012,bermulalah kisah perjalanan sebagai warga Asper. Pengalaman menjadi warga Asperians tak dapat ditandingi.Terlalu banyak kenangan yang wujud selama hari-hari perkenalan kita.Memori suka duka bersama berlegar-lagar di benak fikiran.Kenangan yang wujud selama disini x mungkin luput dari minda ini.Sungguh sebuah perpisahan amat menyiksakan.Mungkin sukar untuk diterima akan hakikat kehidupan.Namun lumrah hidup itu,setiap yang bertemu pasti akan berpisah.Bertemu dan berpisah kerana Allah.Namun,walaubagaimanapun,ia tetap akan wujud segar dalam ingatan aku .Pengalamn itu menjadi yg paling berharga buat aku :)

will never fades.and will remain till d end :)


Aku titipkan ucapan maaf andai ada tersalah dan silap.Maaf andai ada perbuatan atau percakapan aku menggangu fikiran sesiapa.Kehadiran korang dalam hidup aku amat bermakna walaupun hanya sesaat.Semoga semua terus success dalam segala perkara.Manfaatkanlah cuti yang ada sebaik mungkin.Perbaiki diri ke arah yg lebih baik.Nasihat untuk aku jugak.Sayangi diri sendiri dan hargai nikmat iman,islam,hidup,tubuh badan.Jaga diri.


Buat roomates F205: Ika~Fana~Ifa~Nisa~Mal,jaga diri korang baik-baik.Selamat bercuti !!!
                               Aisyah sayang korang sangat-sangat.Korang roomate yang paling cool!!    =)
                               Harap kita boleh jumpa lagi nanti.Hehe.

Saturday, March 17, 2012

grandee cuvee~kopi-kopi-kopi dan kopi lagi =)

addiktif.segar.sedap.pahit.manis.
orang suka minum kopi waktu pagi dan malam
satu cawan tahan sampai pagi
tambahan lagi waktu exam
ramai yang suka tunggu sampai pagi

test 2 akan muncul lagi.mungkin lagi 2 hari.musim itu akan datang lagi.
mungkin lebih baik dari sebelum ini.atawadodadidodi.berusaha dan bertawakal lagi.agar baik di kemudian hari.

Friday, January 27, 2012

Life is Short!!!

hidup manusia kadarnya pendek sahaja.mungkin tamatnya hri ini.mungkin esok,mungkin lusa,tak siapa dapat menduga.

Demi masa!Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.Kecuali orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran.
(Al-'Asr 103:1-3)

bangkit berjuang bagai perwira perkasa.bangun sedar dari tidak sedar.



Tuesday, January 17, 2012

Tuesday, January 10, 2012

Angin tak nampak tapi boleh rasa wujudnya ia.

Dimulakan dengan Bismillah:

Dah lama juga tak ke pantai.Viewnya indah.Menenangkan jiwa dan fikiran.Tenung dalam2 lautnya yang membiru.Langit terbentang indah,sesekali burung2 gergasi membelah awan.Alangkah tenang.

Bukan pantai Malaysia.
Tapi,pantai ini bukan pantai biasa.Tak sangka tempat ni dah banyak berubah.Pasir putih pantai itu yang menjadi kawasan permainanku ketika dulu dah takde.Hilang dibawa ombak tenggelam dibawa gelombang.Memang baru-baru ini berlaku ombak besar kat situ.Kawasan pantai dah tak nampak macam pantai.Tebingnya dah tak de.

Angin sepoi2 bahasa membawa memoriku sewaktu kecil dahulu.Kenangan zaman kanak2,kembali menggamit memori.Ah,indahnya jika saat itu kembali lagi,jiran-jiranku yang dahulu,aku teringat akan kalian.Teman permainanku sewaktu kecil,entah dimana kalian sekarang.Jauh dari kawasan ini,andai ada mesin rentas waktu~~keluh benak hatiku.Lain jiwa manusia sejajar peredaran umur mereka.Semakin berkembang.Tak ade perkara sangat nak fikir.
                       
                                      ***

"Eh adik,jangan main tukul tu ,bahaya!!"nasihatku.Biasalah naluri kanak2 selalu aja nak cuba perkara baru.Tajam tumpul ape kisah.Semuanya mainannya.Tukul takpe.Jangan kapak yang jadi mainannya.

                               
 ~Sesungguhnya segala keindahan dan keunikan adalah milik-Nya~

Sunday, January 8, 2012

Makhluk Tuhan

       Pagi  adalah permulaan hari.Waktu manusia keluar mencari rezeki.Rezeki Allah ada dimana2.Kita tak dapat menjangka.Tugas kita hanya perlu berusaha.Rezeki dari pelbagai bentuk.Dari pelbagai arah.Tuah ayam nampak di kaki.Tuah manusia tiada siapa yang tahu.

Ps: Burung:Aku mahu mencari.Pasti ada rezeki untukku.

Kuburan yang menyeru...

Deruan angin senja.Mengingatkan aku tentang satu perkara yang pasti tiba.Saat yang pasti.Tamatnya riwayat seorang manusia.Cuma kita tak tahu bila.Yang pasti hanya perlu bersedia.Mengingatinya.

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:

"Apabila meniggalnya seorang manusia, maka putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."

~(Hadith Sahih - Riwayat Imam Ahmad)~

Saturday, January 7, 2012

Sudah celik atau masih buta?

Gelagat manusia itu pelbagai.
Fikiran manusia juga pelbagai.
Macam-macam ragam kerenah manusia.
Ada dilihat indah,ceria,pelik,punya masalah

Hendak menafsir bagaimana?
Dengan akalkah?
matakah?
telingakah?
Atau apakah?

Manusia punya minda masing2.
Manusia juga punyai jiwa,akal,dan rasa.
Namun bagaimana?
Kita bukan Tuhan yang arif tentang segalanya.

Prasangka baik itu perlu.
Berserah sajalah pada ketentuan-Nya
Pasti ada hikmah rahsia-Nya disebalik semua.
Berharap hanya pada Dia yang satu.

|^_^|______|^_^|



“Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi

 kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah

 Yang Mengetahui sedang kamu tidak mengetahuinya. 

                               (Surah Al Baqarah 2: 216)”