Tuesday, December 27, 2011

~~Waktu genting~~

Setitis ilmu dari lautan-Nya

FINAL EXAM SEM 2 ASPER
hehe.final bukan penentu segalanya,sehabis daya sudah dicurah.tinggal bertawakal pada-Nya.agar baik pengakhirannya.


Wednesday, December 7, 2011

Kisah tomato ^_^

Best short film.

~~Tidak sempurna iman seseorang daripada kamu sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri~~Hadis riwayat Bukhari & Muslim


Sedutan short film karya madmiechannel@youtube.












Anda disyorkan untuk menontonnya dengan klik tomato-short film-ukhuwah itu indah.Memang jauh dari kemampuan insan untuk menjadi insan kamil yang sempurna.Hanya usaha jalannya ke arah pengislahan diri ^_^.

Sunday, November 27, 2011

001100

Salam Maal Hijrah
‎" Allah tidak akan mengubah nasib satu kaum itu kaum itu melainkan mereka mengubah diri sendiri". surah ar-rad:11.
 Semoga tahun 1433H ini mengubah kita menjadi lebih baik. 


^__^

Saturday, November 26, 2011

If I were yOu ^_^

Akhirnya burung itu bebas mengepak sayapnya

mencari destinasi baharu yang mengisi hari nya

seketika berhenti memutarkan fikiran memikirkan impian

bukan keseorangan


Sometimes Nice could be nicer
^_^




Monday, November 14, 2011

~Eneliquetage~

Add caption
because you believe if you can


Saturday, November 12, 2011

Friday, October 28, 2011

Ruang dan Peluang


Sesungguhnya beruntunglah insan itu 
andai hari ini dia lebih baik dari sebelumnya.
.........................................................
Rebutlah sesuatu yang datang sementara 
masih ada ruang dan peluang

Wednesday, October 26, 2011

Tuesday, October 25, 2011

Sunday, October 23, 2011

Sunday, October 2, 2011

Tuesday, July 26, 2011

Exam mOOd

TWO PAPER HAD LEFT 4 MORE WAITING :)
CHAIYOK2!!

WED-AGRICULTURE
THURSDAY-BIOLOGY
FRIDAY-CHEMISTRY
NEXT WEEK:::ENGLISH

Saturday, July 23, 2011

AdviSeRy


: its better to advise someone in private instead of calling them out in public. Imam Shafee once stated."support me with your advice in private, and avoid advising me in public.surely giving advice among the people is a kind of reproach, which I would rather not listen to.if you disobey and ignore my wish, dont be saddened if you are not obeyed." 
[not a hadith]

~~~~You'll never realize that you're paranoid until an android told you so ~~~

the soOUNd of VIOLIns...

Perasaan seseorang mungkin x dapat digambarkankan..ade yang terserlah,tersembunyi..tertutup,terbuka..

RITMA LAGU NI MENARIK WALAUPUN LAGU NI DAH LAMA 

MICHEAL BUBLE-sWAY

When marimba rhythms start to play
Dance with me, make me sway
Like a lazy ocean hugs the shore
Hold me close, sway me more

Like a flower bending in the breeze
Bend with me, sway with ease
When we dance you have a way with me
Stay with me, sway with me

Other dancers may be on the floor
Dear, but my eyes will see only you
Only you have the magic technique
When we sway I go weak

I can hear the sounds of violins
Long before it begins
Make me thrill as only you know how
Sway me smooth, sway me now

Other dancers may be on the floor
Dear, but my eyes will see only you
Only you have the magic technique
When we sway I go weak

I can hear the sounds of violins
Long before it begins
Make me thrill as only you know how
Sway me smooth, sway me now

When marimba rhythms start to play
Dance with me, make me sway
Like a lazy ocean hugs the shore
Hold me close, sway me more

Like a flower bending in the breeze
Bend with me, sway with ease
When we dance you have a way with me
Stay with me, sway with me

When marimbas start to play
Hold me close, make me sway
Like an ocean hugs the shore
Hold me close, sway me more

Like a flower bending in the breeze
Bend with me, sway with ease
When we dance you have a way with me
Stay with me, sway with me




p/s::countdown for incoming test!!!!

Friday, July 22, 2011

E-MOno


dOn't be haters...be lovers.....

noBody is perfect......~

the most important is....love urself!!!

bElieve in urself...no matter who u r..

because ur existence in diz world....mAke the unique


 WORLD!!!


p/s::bile blogwalking kan,banyak jumpe pasal
WORDLESS WEDNESDAY
ape tu ek..

NeOn notE...

Walaupun fikiran semakin runsing,rambut makin kusut,muka makin berkerut,gemuruh selalu datang..
Aku rasa nak post jugak..TEST I dah lepas...next week ade TEST II ....markah masuk dalam pointer skali...doakan aku ek..supaya mudah jawab dan faham dan lapang dada dan fikiran ku..RAMADHAN pun dah dekat..adakah anda sudah bersedia..

PICTURE NOT ONLY PAINTS THOUSAND WORD,
BUT A THOUSAND PRICELESS MOMENTS AND MEMORIES
OF THIS SMALL JOURNEY
....
so, let's review it::::::::::::::::::::::

A JOURNEY OF LOVE..

WITH LOT'S OF LOVE..THANK YOU TEACHER..
A TEACHER IS A STARTER FOR SUCCESSFULL JOURNEY
THE ONE WHO SHOW THE PATH

try the best to be the best.....!!!and i am the one who is trying......~
(^_^)
check it out~

credit::::husni :)


Saturday, July 2, 2011

SMiLe

“In the end we are all separate: our stories, no matter how similar, come to a fork and diverge. We are drawn to each other because of our similarities, but it is our differences we must learn to respect.”~Fa~

credit to productive muslim   

oPen BooK

Sekarang kita dalam bulan rejab dan bulan ramadhan akan menjengah kembali tidak lama lagi..aku harap aku sempat berjumpa dengan ramadhan tahun ini..ramadhan yang penuh barakah semestinya..berdasarkan pengiraan itu jugalah,pengajian aku semester 1 berbaki 2 bulan lagi..

aku nak kongsikan sedikit ilmu Allah yang aku peroleh dalam salah satu kuliah
Dr. Abdul Rahman Kurais pesan belajar ilmu..bukan maklumat tetapi blajar hingga mengenal pencipta .Ilmu perlu difahami dan dihayati hikmahnya..
Jadikan muka bumi Allah sebagai open book..bila2 masa je boleh baca..Lebih-lebih lagi bila melihat seluruh alam semesta..macamana pergerakan bumi..pergerakan haiwan ....paling dekat diri kita sendiri...manusia adalah satu organisma yang besar..berbillion2 cell ade kat dalam...masya-Allah ..setiap dalam cell yang halus tu pun ada lagi molecul2 organelle...hebatnya kuasa Allah memang tiada tandingan..

Dalam silibus bio tu ade bab ORIGIN OF LIFE...macam2 teori ade ..pening kepala aku baca..nampak macam mengarut je..macamana terbentuknya bumi...molekul2 gas....kejadian manusia pertama...HANYA ALLAH yang tahu perkara sebenar...tapi tiada yang mustahil jika Allah mahu jadikannya seperti itu...apa sahaja boleh tercipta walaupun diluar dugaan kita.

Biologi memang subjek yg mencabar tapi menarik...
Doakan aku supaya terus berjuang disini mempelajari ilmu Allah..
Aku doakan kejayaan rakan/teman seperjuangan /sahabat/kenalan/semua yg aku kenali..
All the best!!!!!!







Saturday, June 4, 2011

::::PREVIEW:::

Alhamdulillah,aku berada di sini lebih kurang 2 minggu sejak tarikh mendaftar pada 20 MEI..Kini aku dan sahabatku serata rakan - rakanku sedang berjuang dalam menunutut ilmu..maka kau permudahkanlah urusan kami...kau terangilah hati kami..hidup ini adalah satu perjuangan...AKU RINDU SAHABATKU D SMKAKA,D TLC..SEMOGA KALIAN TERUS BERJAYA DALAM APA2 BIDANG YANG KAMU CEBURI..

 Ada di FORM 6/UIA/UM/UITM/UNISZA/MATRIK/PROG. PERSEDIAAN/KOLEJ/UNITEN/UTHM/Dan dll.

LEARN AS YOU WERE TO LIVE FOREVER,
LIVE AS YOU WERE TO DIE TOMORROW...


Sudah 2 minggu jugalah aku memulakan kuliah disini..
Persekitaran di sini agak menarik...
Lokasi kolej kediaman  juga agak srategik ..
Didini aku kongsikan beberapa gambar ketika amali first subjek agriculture ...subjek yang agak menarik..amali first di ladang penternakan..
DAIRY COW..
CALF..comel je..
x ingat name die..tapi agak jinak
name HOBO..mcm HOmeless BOy je..

p/s::  sedih x dapat hadir majlis perkahwinan kak dya ngan checik...SELAMAT PENGANTIN BARU..
        Agak rindu kepada keluarga 
        Gembira di sini..ALLAH PILIH AKU UNTUK BERADA DI SINI...  :):):)








Monday, May 2, 2011

penting ke masa??

Alhamdulillah....setelah beberapa peristiwa berlaku,aku telah menyedari bahawa pentingnya masa ataupun waktu..setiap detik yang telah berlalu pastinya tidak akan boleh diundur kembali..walau berabad menunggu pasti ianya hanya sekadar begitu..hanya perkara yang boleh dilakukan ialah berubah memperbaiki diri..apa yang tejadi pada hari ini pasti menjadi permulaan pada sesuatu perkara..setiap kejayaan pasti ada permulaannya..

Kadangkala kita memberikan waktu kita untuk urusan yang tidak berfaedah ..kadangkala 'kesibukan' kita menyebabkan kita kelewatan untuk urusan  lain...kelewatan kita menjadi masalah kepada orang lain..mungkin kelewatan itu punyai alasan,tapi setiap alasan itu adakah bisa diterima..hanya kerana kita urusan orang lain tergendala..tidak terfikirkah kita manusia lain juga punyai agenda mereka juga...masa mereka juga berharga..tidak bisa dijual beli...namun mengapa kita tidak mampu menepati masa..sedangkan semua manusia diberi jam dan minit yang sama..
.
pepatah arab: WAKTU UMPAMA PEDANG
pepatah melayu:MASA ITU EMAS
pepatah cina:TIME IS MONEY.

Masa yang telah berlalu x boleh diundur walau sesaat..pengurusan masa amat penting..emas dan duit begitu berharga,namun masa lebih berharga dari itu..masa itu juga berbahaya jika tidakmelawannya..Marilah kita sama2 berubah menjadi manusia yang menghormati dan menghargai masa.Andai anda mampu menghormati waktu,anda adalah dari kalangan orang yang berjaya.

Firman Allah dalam surah Al-Asr:
[1]Demi Masa!
[2]Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian -
[3]Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran.



Ramai diantara kita mampu untuk bangun pada awal pagi untuk bersiap atas urusan kerja..namun mengapakah kita tidak mampu bangun awal waktu semata-mata untuk beribadat kepada-Nya..meraih ganjaran pahala yang berlipat ganda..





















Saturday, April 30, 2011

Jom Bersiap...

Mungkin sekarang kita sedang sibuk sekarang dengan pelbagai urusan yang perlu diselesaikan..sedang menunggu untuk ke mana-mana agenda atau urusan penting,
Jom bersiap untuk menghadapi hari akhirat....




Saturday, April 9, 2011

Love...

I'm in love with this...


it's not the TV channel but it's a place for learning..
haha...TLC ni bukan channel Astro 703 tuh..tpi channel tu aku suka gak bukak...
TLC yang aku nak dipost ni adalah Terengganu Language Centre...bawah pentadbiran Perpustakaan awam terengganu..
Aku menuntut ilmu selama lebih kurang sebulan kat sini..
Banyak kenangan manis yang aku peroleh kat sini..
Teacher2 cool gile :)

UMI
Mr. Jo
Madam Aini
Madam Nora
yang banyak mengajar kitorang erti kehidupan



Aku rindu group Callibre...
u r always in my heart...
Aku doakan korang berjaya.. 

Let's the picture talk
2 dri kiri ,umi,madam aini,madam nora

degil kau ye...

smile :)

kitorang lagik

centre:Mr. Joachim...mmg power ..aku salute mr. jo

tgk je la..
credit to:
umi 



Friday, April 8, 2011

MusLiM WomeN ArE QuEeNS!


 A British man came to Sheikh and asked: "Why is not permissible in Islam for women...not to shake hands with a man?"

The Sheikh said: "Can you shake hands with Queen        Elizabeth?"

British man said: "Of course not, there are only certain people who can shake hands with Queen Elizabeth".

  The Sheikh replied: "Our women are Queens and Queens do not shake hands with strange men".

Saturday, February 12, 2011

Saturday, February 5, 2011

Fold your shirt in just 2 seconds....

This is the japanese way to fold a shirt...it may not useful to you but yes to others...




In english..





ha2..practice makes perfect...cam senang je kan..
tengok sekali pun cukup
macam pro je lipat baju :)

Wednesday, January 26, 2011

Thursday, January 13, 2011

Ini ade petua sket..

Petua Rasullullah S.A.W. punye diet....rugi kalau x amalkan..Rasullullah x pernah sakit perut sepanjang hayatnya...petua ni juga dpt mengelakkan dr sakit perut @ keracunan..insya-Allah jika diamalkan...


Jangan makan
  • SUSU+DAGING
  • DAGING+IKAN
  • IKAN +SUSU
  • AYAM+SUSU
  • IKAN+TELUR
  • IKAN+DAUN SALAD
  • SUSU+CUKA
  • BUAH+SUSU



Rasullullah juga amalkan minum air sejuk pada setiap pagi(bukan ice)..
Juga mandi sebelum matahari terbit...
Makan buah sebelum makan nasi..
Tidak meninggalkan makan malam..



Saturday, January 8, 2011

pesanan....

Teruslah b'gerak hingga kelelahan itu lelahmengikutimu,
Teruslah b'lari hingga bosan itu bosan mengejarmu,
Teruslah b'jalan hingga keletihan itu letih b'samamu,
Teruslah b'tahan hingga kefuturan itu futur menyertaimu,
Tetaplah b'jaga hingga kelesuan itu lesu menemanimu....

credit to: ASsyikin Azmi
               love u always...

Friday, January 7, 2011

Halus itu seni...

Alhamdulillah.....setelah sekian lama x menghantar post...dapat jua ku tulis sedikit coretan...dalam kehidupan seharian banyak ujian yang mendatang..itulah sebenarnya hakikat kehidupan yang mengajar insan banyak nilai2 kemanusiaan..nilai2 ketuhanan..setiap perkara pasti ada hikmahnya..kata pepatah,guru yang bernilai adalah pengalaman...yang banyak mengajar erti kehidupan..nikmat dunia hanyalah sementara...banyak perkara kekemanisannya sebentar tetapi kepahitannya cukup lama..itulah ibaratnya dunia ini..namun di dunia inilah menjadi jambatan kita untuk ke akhirat...disinalah jua tempat manusia membeli saham untuk ke akirat...gunakanlah ia sebaiknya..

mereka menempuh pelbagai ujian+cabaran+halangan untuk hidup...




Bagaimana pula kita yang terkenal sebagai manusia...