Thursday, February 11, 2010

Sains disebalik wuduk...


Solat seseorang itu tidak sah jika tidak diambil wuduk.Berwuduk ada rahsianya tersendiri terutama dari dudut kesihatan.Antaranya ialah
  • wuduk merangsang pusingan biologi manusia kerana ia merangsang kawasan2 tertentu yg dikenali sbg kwsn aktif biologi(biological active spots).Ia akan merangsang sistem saraf seseorang sekaligus memberi kesan baik terhadap kesihatan.Menurut ilmu perubatan cina,66 drpd 700 kawasan memberi kesan segaera apabia dirangsang.61drd 66 kwsn tersebut berada di kwsn wuduk utama umat islam.5 lg di kawasan disunatkan berwuduk.
 
  • Apabila seseorang menyentuh mukanya apabila berwuduk,ia merangsang saraf utk mengecas semula organ2 spt usus,perut,pundi kencing n dll.Membasuh muka dapat menyegarkan org yang mengantuk.
 
  • Apabila kawasan kaki kanan dibasuh,dan digosok,ia memberi kekuatan semula kpd saraf utk mengelokkan semula sistem tulang, usus dan pankreas
 
  • wuduk juga mencegah kanser,ini kerana,punca kanser ialah bahan kimia yg melekat pada kulit seseorangksn drpd pencemaran .pembasuhan badan melalui euduk dpt mengelakkan perkara ini.
 
  • berkumur dpt membersihkan mulut drpd bakteria2 yg terdapat dlm mknn.Disebabkan itulah disunatkan b'siwak sblm solat.
  • membasuh tangan dpt mengurangkan risiko penyakit.kerana sentuhan melalui tgn paling banyak berlaku dan kotoran dpt dihapuskan dengan membasuhnya.Tabiat membasuh tgn dgn sempurna dpt menyelamatkan nyawa lbh kurang 1 juta kanak2 negara miskin..

 "Seumur hidup kita, pernahkah kita bermudah-mudah, bersikap sambil lewa
atau tergesa-gesa ketika berwuduk, walaupun sekali? Adakah waktu itu
kita merasakan wuduk itu tidak sepenting sembahyang?Walaupun
diketahui umum, wuduk yang tidak sempurna akan merosakkan sembahyang
itu sendiri.Berwuduklah dengan sempurna kerana berwuduk amat sesuai dan relevan amat sesuai untuk kehidupan manusia terutamanya pada zaman sekarang.Yg paling penting wuduk merupakan syariat drpd Allah.Sesungguhnya terdapat pelbagai rahsia disebalik setiap suruhan dan larangan Allah.

No comments:

Post a Comment